právě čtete...
Nezávislý průvodce Londýnem od A do Z

Krásné slunečné nedělní odpoledne… a můj dort (Victoria sponge cake)

U nás nazýván jako piškotový dort, v Americe „pound cake“ a v Británii „Madeira cake“ či „Victoria sponge cake“. Jakkoliv ho chcete nazývat je už teď jedno… už totiž není :). Při posezení v naší oblíbené kavárně „Cafe Vintage moc dlouho na talířku nevydržel… nejdřív se do něj zabořila jedna lžička, pak druhá… I ty drobečky jsme přímo vyluxovali 🙂

Victoria sponge cake

Z historie…

Recept na piškotový dort byl poprvé zmíněn v anglické literatuře již v roce 1615 v knize anglického básníka Gervase Markham.

“Victoria sponge cake” je pojmenován po Královně Victorii, která si ho často dopřávala k tradičnímu čaji o páté. Typický Victoria sponge cake se skládá z piškotového dortu, rozříznutého napůl a naplněného malinovou či jahodovou marmeládou a šlehačkou. Může být i vylepšen přidáním čerstvého ovoce. Dort se zdobí moučkovým cukrem.

Victoria sponge cake

Připravte si Victoria Sponge Cake doma…

Přichystejte si:
• 225g másla nebo margarínu (nechte ho změknout na pokojovou teplotu)
• 225g krupicového cukru
• 4 vejce
• 2 lžičky vanilkového extraktu
• 225g mouky
• kypřící prášek
• mléko (pro upravení konzistence)
• moučkový cukr na ozdobení

Jak na to:
1. Předehřejte troubu na 180C.
2. Vymažte 2 dortové formy tukem (můžete vyložit pečícím papírem).
3. Utřete máslo a cukr dohromady do jemna.
4. Přidejte do směsi vajíčka a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
5. Opatrně vmíchejte do směsi mouku (použijte větší měchačku, lžíci), hustotu upravte přidáním trošky mléka. Cílem je jemné těsto tekutejší konzistence.
6. Směs rozdělte rovnoměrně do pečících forem a uhlaďte.
7. Pečte 20-25 minut, nebo dokud nejsou oba dorty zlatavě hnědé a střed je upečený.
8. Vyjměte dorty z trouby a nechte 5 minut odležet. Poté vyndejte z formy a odstraňte pečící papír.
9. Slepte obě půlky vrstvou marmeládou a šlehačky a pokud chcete přidejte ovoce (jahody, maliny…), pokapte ovocnou štávou. Dort ozdobte vanilkovým cukrem.

Pozn.: Pokud nemáte 2 stejně velké formy, mužete klasicky po česku upéct vyšší dort v jedné formě a po uležení opatrně rozpůlit

Ať vám sponge cake chutná 🙂

Eva

Cafe Vintage

Cafe Vintagewww.cafevintage.co.uk – adresa: 88 Mountgrove Road London N5 2LT – otevřeno: úterý až pátek 8.30 – 17.30hod., sobota 9 – 17hod., neděle od 10 – 16hod., (pondělí zavřeno)


Doporučujeme:

Kvalitní a levné ubytování v centru Londýna

UBYTOVÁNÍ V LONDÝNĚ

KVALITNÍ CENOVĚ DOSTUPNÉ I LUXUSNÍ UBYTOVÁNÍ V LONDÝNĚ. Booking.com je pravděpodobně nejlepší hotelový vyhledávací systém, který jsme kdy viděli. Zdarma prohledá všechny možnosti ubytování v centru i okolí Londýna a nabídne vám nejpřijatelnější ceny londýnských hotelů, hostelů a bed and breakfast. Vše v českém jazyce. My jsme booking.com využili už několikrát a vždy jsme našli dobré ubytování za výhodné ceny. Jakub a Eva

Nejlevnější online letenky do Londýna koupíte od www.pelikan.cz.


Více informací najdete v našem Nezávislém průvodci Londýnem, Anglií, Walesem a Skotskem… WWW.MINTYTRIPS.CZ. Co tam konkrétně najdete? Aktuální informace na téma: Doprava v Londýně, Kam v Londýně zajít na dobré jídlo, Kultura a noční život v Londýně, Londýnské památky, zajímavá netradiční místa, galerie, parky & trhy, Ubytování v Londýně a další. Připravili jsme pro vás rovněž praktické průvodce: To nejlepší z Londýna za jeden den, Víkend v Londýně, Londýn zdarma, Za nákupy v Londýně, V Londýně na pár hodin, Romantický Londýn a V Londýně s dětmi. Dále vám přinášíme tipy kam se vydat za putováním v Anglii (Cornwall, Lake District, Dorset…), Walesu (Snowdonia) a Skotsku, včetně podrobných cestovních itinerářů, map a fotek.


Discussion

No comments yet.

Leave a comment

Minty Trips (www.mintytrips.cz)

Nezávislý průvodce Londýnem, Anglií a Skotskem od A až do Z - vše co jste kdy potřebovali vědět při vašich cestách do Velké Británie. Sestaveno lidmi, kteří v Británii žijí, obdivují její krásy a místa, která doporučují, dobře znají.

Jedete na dovolenou? Hledáte levné a kvalitní ubytování?

U nás na http://ubytovani.mintytrips.cz najdete více než 2 000 000 hotelových a hostelových nabídek po celém světě, nejlepší ceny a ověřená hodnocení cestovatelů. Vyzkoušejte http://ubytovani.mintytrips.cz (klikněte níže)

Join 44 other subscribers

Nejčtenější příspěvky

Návštěvy

  • 101,190 hits